Bahan-bahan:
250 gm butter
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum secukup adunan
125gm cokolat masak
25gm shortening
2 sudu makan susu segar
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum secukup adunan
125gm cokolat masak
25gm shortening
2 sudu makan susu segar
Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga sebati
Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
Canai adunan agak2 ketebalannya.
Terap menggunakan cetak kuih tart.
Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
Ambil sedikit coklat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.